woensdag 22 augustus 2012

 

Vandaag weer een receptje...  Met Brusselse kermis!!


Kaakjes (biscuitjes) die met kokos en suiker bestrooid zijn worden ookwel Brusselse kermis genoemd. Nu is met deze Brusselse kermis iets heel lekkers te maken: Monchou taart !
We verwerken gebroken, fijngestampte Brusselse kermis tot taartbodem: hieronder recept en werkwijze:

Gebruiksmatriaal:

Springvorm 24 cm
 aluminium folie of vetvrij papier
Keukenmachine (of evt aardappelstamper om de kaakjes te vermorzellen)


Ingrediënten
(taart voor ongeveer 12 personen)


Pak kokosbiscuitjes (=brusselse kermis)
circa 240 gr. Roomboter 125 gr.
1 eetlepel rode 4 vruchtenjam
 1 pakje monchou van 100 gram
125 ml slagroom, 1 zakje vanillesuiker
75 gr suiker. ca 550 gr uitgelekte kersen op lichte siroop
 200 ml siroop van kersen
 1 flinke eetlepel custardpoeder
(Geen suiker meer toevoegen aan de kersen, die zijn al licht gezoet en de onderlaag met kruimels en slagroom zijn ook al zoet)

Voorbereiding


Bekleed de springvorm met aluminiumfolie of vetvrij bakpapier. Verkruimel de koekjes zoveel mogelijk in de keukenmachine of met de stamper. Smelt de boter en roer de kruimels erdoorheen en vermeng de eetlepel jam erin.
Doe dit mengsel op de bodem van de springvorm en druk het zo stevig mogelijk aan, gebruik hiervoor evt de pureestamper. 10 minuten in de koelkast laten afkoelen.


Bereidingswijze


Roer de monchou fijn met de vanillesuiker en de suiker. Klop de slagroom stijf en mix dan even kort de monchou door de slagroom. Dit mengsel over de kruimelbodem verdelen, in koelkast zetten tot vruchtenlaag klaar is.
De kersen zeef je van de siroop. Gebruik circa 200 ml van de siroop om te binden. Lees beschrijving op custard poeder pak. Siroop laten koken, en dan mengsel van koude siroop met custard erbij voegen, ongeveer 3 minuten laten koken/binden, terwijl je blijft roeren.. Vervolgens even laten afkoelen, kersen erdoorheen roeren en verder laten afkoelen. Als kersen bijna zijn afgekoeld mogen ze als laatste over de monchoulaag.


vergroot afbeelding

(reden voor dit receptje is dat we morgen 21 jaar in ondertrouw zijn... Ook zou mijn oma, als ze nog geleefd zou hebben morgen 100 jaar geworden zijn,  kleine reden voor een feestje dus!)







Geen opmerkingen:

Een reactie posten