donderdag 2 augustus 2012


British humor

Vandaag de humor van de Britten... Wie kent ze niet de humorvolle t.v.series; zoal bijvoorbeeld:

Are you being served

Are You Being Served? is een Britse komische serie die in Nederland en Vlaanderen bekend werd onder de naam Wordt u al geholpen?. De serie is geschreven door David Croft en Jeremy Lloyd.
De serie speelt zich af op de afdeling dames- en herenkleding van het fictieve Londense warenhuis Grace Brothers. Ze steekt op subtiele wijze de draak met de Britse klassenmaatschappij. Er heerst een afgebakende hiërarchie (directeur - afdelingshoofd - verkoopchef - seniorverkopers - juniorverkopers - conciërge - huishoudelijke dienst), waarbij de karakters zich vaak stroperig opstellen naar hun meerderen en hun ondergeschikten schofferen.


Keeping up appearances

 Keeping Up Appearances, bij ons bekend als Schone Schijn, -Brittannië bekend als is een populaire Engelse komische televisieserie van de BBC die het leven van de snobistische Hyacinth Bucket ("Bouquet") en haar man Richard verhaalt
Hyacinth is een oudere vrouw. Haar man Richard is een ware pantoffelheld. Hoewel ze in een simpele woning in een simpele wijk wonen, doet Hyacinth zeer haar best om zich voor te doen als dame uit de betere (of zelfs de beste) kringen. Dit lukt niet altijd of het doet zeer overdreven aan, wat geregeld tot komische situaties leidt. Zo gaat ze prat op haar dinertjes bij kaarslicht, haar dure servies (en andere spullen in huis) en wil ze alleen melk van de beste koeien. Richard zit behoorlijk onder de plak bij Hyacinth en moet zich regelmatig in rare bochten wringen om haar tevreden te stellen.


 

dad's army

Dad's Army (In het Nederlands Daar komen de schutters) is tot 1977 te zien geweest en omvat in totaal 83 afleveringen die in negen seizoenen zijn uitgezonden. De serie draait om een peloton van de Home Guard (Britse binnenlandse strijdkrachten), dat in de Tweede Wereldoorlog in het fictieve plaatsje Walmington-On-Sea actief was. Kapitein Mainwaring en zijn bekakte secondant sergeant Wilson staan aan het hoofd van dit peloton, dat voor de rest bestaat uit: de enthousiaste korporaal Jones, sterke verhalenverteller soldaat Frazer, de oude soldaat Godfrey, de jonge soldaat Pike, en sjacheraar soldaat Walker

allo allo

In het op een bestaand Frans dorp gebaseerde plaatsje Nouvion woont René Artois. Hij is de eigenaar van het plaatselijke café samen met zijn vrouw Edith Hij heeft buiten haar weten om relaties met allebei de serveersters in het café, Yvette en Maria. Later raken ze Maria kwijt en wordt zij vanaf seizoen vier vervangen door Mimi.

Het rustige leventje van René wordt op zijn kop gezet door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Zo goed en zo kwaad als het gaat probeert hij echter zijn oude leven voort te zetten, door de Duitsers te paaien met af en toe een gratis drankje en gratis "diensten" van zijn serveersters, in ruil voor slecht verkrijgbare artikelen zoals paraffine, suiker en boter. Om zijn positie bij de Duitsers nog wat te versterken tipt hij Kolonel Von Strohm en zijn assistent Kapitein Hans Geering (in seizoen 4 vervangen door Alberto Bertorelli) dat er in het nabijgelegen kasteel een beroemd schilderij te vinden is, De gevallen Madonna met de grote bloemkolen (Engels: The Fallen Madonna with the Big Boobies), geschilderd door Van Klomp. De kolonel en de kapitein weten het schilderij in het geheim uit het kasteel te ontvreemden. Eigenlijk moeten ze het schilderij net als de andere kostbaarheden van Nouvion aan Hitler geven, maar ze willen het schilderij liever achterhouden zodat het kan dienen als oudedagsvoorziening wanneer ze na de oorlog met pensioen gaan. Daarom smeden ze samen met René een complot om het schilderij te verstoppen in een uitgeholde salami in de kelder van zijn café. Omdat de kolonel en de kapitein beiden Renés hulp nodig hebben om het schilderij uit handen van Hitler te houden, zien ze veel van hem door de vingers.
Rond dezelfde tijd raakt René tegen wil en dank betrokken bij de activiteiten van het Franse verzet, dat zijn café als uitvalsbasis gebruikt om twee neergehaalde Engelse piloten terug te smokkelen naar Engeland. René moet wel meewerken omdat het verzet hem anders dreigt om te brengen wegens het bedienen van Duitsers in zijn café. Het verzet installeert tevens een geheime radio in het bed van Ediths moeder waarmee René contact kan houden met Londen. Dit onder de schuilnaam Nighthawk (nachtzwaluw). Agent Crabtree, een Engels geheim agent die Frans met een zwaar accent spreekt, komt het verzet versterken vanaf seizoen 2. Het verzet krijgt ook hulp van de vervalser Monsieur LeClerc, en later ook van de plaatselijke begrafenisondernemer Monsieur Alfonse.
De situatie verslechtert nog meer voor René wanneer twee afgevaardigden van de Gestapo, Herr Otto Flick en zijn hulpje Von Smallhausen, naar Nouvion komen om De gevallen Madonna terug te vinden en een einde te maken aan het verzet. René is al snel hun hoofdverdachte. Aan het einde van het eerste seizoen wordt hij opgepakt en door de meedogenloze generaal Von Klinkerhoffen tot het vuurpeloton veroordeeld. Von Strohm en Geering proberen hem te helpen door de kogels van het vuurpeloton te vervangen door nepkogels, maar verwisselen de kogels dusdanig dat niemand meer zeker weet of er nu met echte of nepkogels geschoten wordt. René heeft geluk en wordt met de nepkogels neergeschoten waardoor hij het incident overleeft. Hij besluit van de verwarring gebruik te maken om zijn dood in scène te zetten. De rest van de serie gaat hij door het leven als zijn "tweelingbroer" (die toevallig ook René heet) zodat hij weer een nieuwe start kan maken.
Al met al bevindt René zich in een complexe situatie. Steeds terugkerende thema’s in de serie zijn: het in handen krijgen van het schilderij (dat op de vreemdste plekken verstopt wordt, en meerdere malen wordt vervalst om de Gestapo op het verkeerde been te zetten), de vele liefdesaffaires van René, de vaak bizarre en vergezochte pogingen van het verzet om de Britse piloten terug naar Engeland te smokkelen en de in scène gezette dood van René.



the young ones

The Young Ones was een Britse serie over vier mannelijke studenten die in één huis wonen. De serie combineerde satire, absurde humor, anarchie, sketches en muzikale optredens. De serie viel op door de, zeker in die tijd, gewelddadige humor: de huisgenoten sloegen elkaar regelmatig met spullen binnen handbereik.


mr bean

Hij is een onhandige, egoïstische, narcistische en vaak vindingrijke man die regelmatig in hilarische situaties terechtkomt bij het uitvoeren van taken die een normaal mens nauwelijks moeite zouden kosten, zoals zwemmen, het verven van een muur, het afleggen van een examen of het maken van een sandwich. Om uit de problemen te komen moet Mr. Bean steeds originele oplossingen verzinnen.

Een ander aspect van zijn persoonlijkheid wordt tot uitdrukking gebracht door zijn bijzondere band met zijn ietwat schriele teddybeertje Teddy dat hij dan ook frequent met zich meeneemt tijdens zijn uitstapjes in de hem omringende wereld met welke Mr. Bean door zijn vaak sociaal onaangepaste gedrag niet altijd op even ontspannen voet staat


Fawlty towers

Fawlty Towers wordt in vele landen nog regelmatig herhaald. In Nederland werd de serie door de KRO uitgezonden, in eerste instantie onder de titel Hotel op stelten, later bij de herhalingen onder de oorspronkelijke titel. Op de Belgische televisie kreeg de serie de titel De zoete inval mee.


On The buses

On The Buses was verzonnen en geschreven door Ronald Wolfe en Ronald Chesney. Zij hadden eerder al voor de BBC series gemaakt. Toen deze omroep geen interesse toonde in het concept van On The Buses, stapte het duo over naar ITV. Daar werden tussen 1969 en 1973 in totaal 74 afleveringen gefilmd, verdeeld over zeven seizoenen met lengtes van ongeveer een half uur per stuk. Niet alle afleveringen werden in Nederland uitgezonden.


 George en Mildred

George & Mildred was een een spin-off van de comedy serie Man about the house (Man over de vloer) George & Mildred kregen in 1980 een eigen film. De voorbereidingen voor de kerstspecial van 1980 waren al begonnen, toen Yootha Joyce op 24 augustus 1980 overleed aan hepatitis. Er waren plannen voor een zesde en laatste reeks van de serie.

En zo zijn er nog veel meer series, gemaakt in Engeland, vol Britse humor, die over de gehele wereld uitgezonden en door menigeen zeer gewardeerd worden.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten