vrijdag 13 juli 2012

Zomaar wat wist-je-datjes........over Frankrijk......


1. De roots van de fotografie in Frankrijk liggen ?

De Fransmannen Louis Daguerre en Nicéphore Niépce waren de pioniers op het vlak van de fotografie. Begin 19e eeuw vonden zij de fotografie uit en maakten de eerste permanente foto's. Nicéphore Niépce maakte in 1822 de eerste foto met behulp van Syrisch asfalt. De oudste nog overgebleven foto van Niépce ligt in Bibliothèque nationale de France. Het is een foto uit 1825. Louis Daguerre en Nicéphore Niépce besloten in 1829 om samen te werken. Deze samenwerking resulteerde in verschillende uitvindingen en betekende een enorme vooruitgang van de fotografie. Na de dood van Niépce ging Daguerre verder en vond onder andere de daguerreotypie uit, waarmee op grote schaal foto's konden worden gemaakt. Louis Daguerre wordt algemeen beschouwd als de uitvinder van de praktische fotografie.



2. Wist je dat de eerste 'Tour de France' plaatsvond in het jaar 1903 ?
De eerste Tour de France werd georganiseerd door Henri Desgrange van het tijdschrift L'Auto. 60 renners reden mee. 21 Renners reden de wedstrijd uit. De winnaar had een voorsprong van 3 uur op de tweede.
En:
Wist je dat Frankrijk het land is met de meeste touroverwinningen (cijfers 2009) ?
Land Tourzege Frankrijk 36 België 18 Spanje 11 Amerika 10 Italië 9


3. Wist je dat in 1783 de eerste bemande ballonvlucht plaatsvond

De Franse gebroeders Montgolfier zijn de uitvinders van de heteluchtballon. In 1783 gaven ze een eerste publieke demonstratie van hun luchtballon, onbemand wellswaar. Een jaar later vond de eerste bemande vlucht plaats. Eerst nog aan een koord en later een vrije vlucht.

4. Wist je dat Gare du Nord in Parijs het drukste station van Europa is ?
Het Franse station gelegen in de hoofdstad telt jaarlijks ongeveer 180 miljoen reizigers.

5. Wist je dat de Franse duikboot 'Plongeur' uit 1863 de allereerste duikboot was dat door een machine werd aangedreven ?
Het was de eerste duikboot dat door een machine werd aangedreven. Voorheen werden de duikboten aangedreven door pure mensenkracht.
 
6. We in de Chauvet-grot, gelegen in de Ardèche in Frankrijk, de oudste rotstekeningen van wel 30.000 jaar geleden terugvinden ?

 

7. Wist je dat de grot van Lombrives nabij Toulouse de grootste grot van Europa is.....en dat de grot van Lombrives nabij Toulouse de grootste grot van Europa is ?

 

8.Wist je dat de Mont-Blanc met 4.811 meter niet allen de hoogste berg van de Alpen is, maar ook van de Europese Unie?

De Mont-Blanc ligt in Italië en Frankrijk.



9. Wist je dat het kasteel Molensloot (Kuifje) is gebaseerd op het kasteel van Cheverny?

In het album 'Het geheim van de Eenhoorn' wordt het kasteel Molensloot (Moulinsart) geïntroduceerd . In het eerste album behoorde het kasteel toe aan de criminele gebroeders Vogel. In het daaropvolgende album 'De schat van Scharlaken Rackham' koopt Kapitein Haddock het kasteel die hij samen met professor Zonnebloem zal bewonen. Later zal kuifje ook zijn intrek nemen in het kasteel. Het kasteel is gebasseerd op het kasteel van Cheverny gelegen in de Loire-streek.

10.Wist je dat een voetbalcoach van Frankrijk zijn ploeg opstelde op basis van de sterren?

Raymond Domenech was trainer van de nationale ploeg van Frankrijk tussen 2006-2010. Hij stelde zijn ploeg op en koos zijn spelers uit op basis van de astrologie. Bepaalde spelers die volgens de sterren niet pasten in zijn team bleven thuis.

 

11.Wist u dat Frankrijk het wijnland van de Wereld is? En wist u dan ook dat de wijngaarden van Frankrijk behoren tot één van de leukste bezienswaardigheden?

Vele streken in Frankrijk hebben wijngaarden die u kunt bezoeken, zo komt de Riesling uit de Elzas, Champagne of moessernde wijn uit de Champagne streek, of heeft u liever een rode wijn uit de Bordeax streek.

12. Wist u dat de Fransen graag kussen?

Wij geven een hand, maar in Frankrijk gaat men al heel snel over tot zoenen. Familie, kennissen, ja zelfs collega's worden elke dag gezoend. Ook zakenpartners kan men na een tijdje zoenen. Hoe dikwijls men zoent hangt van de streek af. In sommige streken is het één kus, in andere twee en in het zuiden worden dat er zelfs drie. Het betreft hier een zoen op de wang, meestal met de wangen tegen elkaar terwijl men een smakkend geluid maakt.

13. Wist u dat de Fransen Hebben de koksmuts uitgevonden?

14. Wist u dat 9 % van de Franse chauffeurs geen rijbewijs heeft?

15. Wist u dat Aardappelen voor de Fransen groenten zijn?.

16. Wist u dat de Fransen 's morgens, tijdens het ontbijt, een hele grote kop koffie (un bol) met heel veel melk (café au lait) nemen.?


Maar vraag je overdag koffie, dan krijg je een heel klein kopje met hele strakke koffie.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten