vrijdag 27 januari 2012


 




Vandaag enkele wetenswaardigheden over Japan.

Japan  is een eilandstaat ten oosten van het Aziatische continent. Het land wordt gevormd door 6.852 eilanden in de Grote Oceaan. De grootste eilanden zijn Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu, die samen 97% van de totale oppervlakte van Japan beslaan. De  hoofdstad en grootste stad van Japan is Tokio.
De japanse naam van het land is Nippon. (日本); letterlijke betekenis: oorsprong van de zon. Yamato (大和) is de naam voor het oude Japan)


Japan kent een eeuwenoude beschaving. En al even eeuwenoud mis de Japanse wijze van groeten:
Een kleine buiging, waarbij men, beleefdheidshalve, elkaar niet in de ogen kijkt.
Een andere oude traditie is de opleiding tot geisha. Een geisha  is een hoogopgeleide en gerespecteerde Japanse gastvrouw die zorgt voor vermaak op feestjes in theehuizen. Haar taak is de gasten te entertainen met een gesprek, zang, muziek en dans.
De opleiding voor een geisha begint vaak al in het zesde of zevende levensjaar. Het nieuwe geishameisje maakt de basisschool af. Na deze lessen gaat zij ’s middags naar de Inoue-school (school voor geisha-opleiding), waar zij dansles, zangles, theeceremonie en instrumenten leert bespelen. Als de basisschool is afgerond gaat het meisje hele dagen naar de Inoue-school, alwaar zij haar Geisha-opleiding voltooid.
Niet alleen kent men geisha's ook de ninja is heel bekend.
Een  ninja (忍者) is een van oorsprong japanse krijger, die met alle middelen en ware doodsverachting zijn taak probeert te volbrengen. Ze zijn vooral gespecialiseerd in spionage en het uitvoeren van gerichte aanslagen. Niet te verwarren met de samurai.


Samurai (侍) is de term voor de krijgersklasse in  Japan. De term samurai betekent Hij die dient.

Beiden, zowel de Ninja's als de Samurai zijn bedreven in vecht- en verdedigingstechnieken, zoals judo en karate.
                                                 
Bij judo gaat het meer om dichtbij het lichaam te verdedigen, met grepen, worpen, en het vastklemmen van de tegenstander.
Karate gaat meer om afstandelijk verdediging met dodelijke trappen en stoten.
En dan kennen we natuurlijk ook nog het sumo-worstelen.

Zo, de bekendste termen die we uit Japan kennen hebben we nu wel gehad. We moeten per slot van rekening nog wat uit te leggen hebben als we het weer eens over Japan hebben. Eén conclusie kunnen we echter nu al wel trekken......  Japanners zijn rare snuiters.......






Geen opmerkingen:

Een reactie posten