Vanaf vandaag werken we toe naar oud en nieuw!
We gaan oliebollen bakken
Bij een traditioneel feest als bijvoorbeeld Oud & Nieuw hoort een oertraditioneel hapje: oliebollen! Oliebollen heb je in allerlei verschillende soorten en maten; met krenten, zonder krenten, met fruit, zonder fruit, gekocht, zelfgebakken… En dat laatste is natuurlijk het allerlekkerst! Een zelfgebakken oliebol kun je namelijk precies naar je smaak maken. Het bakken van oliebollen is helemaal niet moeilijk en de ingrediënten heb je waarschijnlijk sowieso al op de plank liggen!
Maak het beslag
Oliebollen maak je van een mengsel van gist, water, bloem, zout en suiker. Meng eerst de gist met het water. Voeg daarna de bloem toe en mix het geheel een halve minuut op de laagste stand, zodat er geen klontjes meer in het mengsel zitten. Voeg vervolgens de suiker en het zout toe.
Voeg extra ingrediënten toe
Wanneer je graag oliebollen eet met bijvoorbeeld krenten, dan voeg je deze nu aan het beslag toe. Geschikte toevoegingen zijn onder andere krenten, rozijnen, sukade of kleine stukjes appel.
Laat het beslag rijzen
Het beslag dat je nu hebt is nog niet geschikt om te bakken. Dit moet eerst nog rijzen. Maak een handdoek vochtig en leg deze over de schaal heen. Dit voorkomt dat het beslag uitdroogt. Zet de afgedekte kom vervolgens op een warme plek en laat hem daar drie kwartier tot een uur staan.
Verhit de olie
Terwijl het beslag rijst kun jij vast de olie verhitten. Voor het bakken van oliebollen kun je een frituurpan gebruiken of een gewone grote pan. Een frituurpan kun je instellen op de juiste temperatuur, maar moet je voor én na gebruik wel eerst heel erg goed schoonmaken om te voorkomen dat je oliebollen naar patat of kroketten smaken. Als je een gewone pan gebruikt kun je de temperatuur meten met een thermometer. De olie moet verhit worden tot 180 graden.
Bak je oliebollen
Als het beslag voldoende gerezen is en de olie de juiste temperatuur bereikt heeft, pak je de sauslepel en giet je voorzichtig wat van het beslag in de olie. De hoeveelheid beslag hangt af van je eigen voorkeur: wil je grote oliebollen of liever wat kleine oliebollen? Het mooiste formaat is een oliebol met een doorsnede van ongeveer 5 tot 6 centimeter. Schep zoveel porties beslag in de pan als er in passen, maar let wel op dat de oliebollen niet samen gaan kleven. Draai de oliebollen af en toe voorzichtig rond en laat ze ongeveer zes minuten bakken.
Laat de oliebollen uitlekken
Als de oliebollen goed zijn pak je ze met een schuimspaan of een vleestang op en leg je ze op wat keukenpapier. De vette olie kan hier gemakkelijk in trekken. Als je je oliebollen niet goed laat uitlekken, worden ze erg vet en dat gaat ten koste van de smaak.
Maak je hulpmiddelen schoon
Hoewel het verleidelijk is om direct na het bakken je oliebollen te proeven, is het handiger als je eerst tenminste even het gebruikte gereedschap schoonspoelt of zelfs helemaal schoon maakt. Het beslag en de olie zijn namelijk lastig schoon te krijgen. Wanneer de olie en het beslag zijn opgedroogd en uitgehard, zijn ze alleen nog met veel moeite te verwijderen en dat kun je het beste voorkomen!
Serveer je oliebollen
Als je genoeg bollen gebakken hebt en je keuken weer schoon is, dan kun je je oliebollen serveren. Uiteraard lekker met wat poedersuiker. Vergeet de servetjes niet, want een beetje vette vingers krijg je van oliebollen altijd!
En hier een educatief filmpje over oliebollenbakken:
Natuurlijk maakt iedereen de hartige hap op zijn of haar eigen manier en..... als het niet lukt, van is er altijd nog de oliebollenkraam!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten