vrijdag 11 november 2011



De politie heeft vaak  te maken met gevechten en mensen in tweestrijd. De klassieke burenruzie of caferuzie, okay, dat snapt iedereen wel, maar tegenwoordig worden we ook veel geconfronteerd met mensen die met zichzelf in gevecht zijn. Veelal zijn dit mensen die op de leuning van een brug staan of op de rand van een flatgebouw en in tweestrijd staan met zichzelf of ze al dan niet springen.....  Nu zijn wij natuurlijk nooit te beroerd om deze mensen een duwtje in de rug te geven, het gesprek met hun aan te gaan, een psychiater erbij te halen  en te vragen of eventuele 'kijkers' willen doorlopen, maar dit blijft een lastig gebeuren.
Mochten we bij kleine opstootjes, rellen of ruzie's geroepen worden, voor grotere rellen en ruzie's rukt de ME over het algemeen uit, en willen de betrokken partijen na aanspreken en pogingen de mensen uit elkaar te halen niet stoppen met hun conflict, dan mogen we het het grovere werk beginnen.


Agenten hebben wapens die ze alleen mogen gebruiken als het echt niet anders kan. Een agent op straat heeft een standaarduitrusting, die bestaat uit handboeien, een dienstwapen, pepperspray, een portofoon, een mobiele telefoon en een bonnenboekje. Het dienstwapen mag alleen onder strenge voorwaarden gebruikt worden. Het gebruik mag uitsluitend als het strikt noodzakelijk is en het doel of belang ervan rechtvaardigt. In sommige gevallen kan de politie ook beschikken over traangas. Een agent die opereert in een arrestatieteam beschikt over een andere uitrusting. Deze uitrusting kan per geval verschillen en is speciaal toegespitst op arrestatiewerkzaamheden.
Al deze zaken hangen aan een koppel, een soort riem met vakjes voor de uitrusting.


Ook is de politie bekend met meerdere vechtsporten. Deze worden vrijwel alleen gebruikt ter verdediging van het eigen lichaam, en van collega's. Bij de ene politieschool leert men andere verdigingen dan bij de andere politieschool. Meestal wordt er een mix gegeven van jujitsu, tha-kickboks en wat judo technieken, en krijgen wij bij de politie een basic opleiding close combat, maar dan zeeeeer basic.... Er worden nadien weinig herhalingen gegeven tenzij je bij een gespecialiseerde eenheid zit. Daar wordt bijna elke dag getraind als er geen werk is. Judo is een sport die veel raakvlakken heeft met praktisch politie optreden. Een getrainde judoka is in staat om mentaal en fysiek een niet meewerkende opponent onder controle te brengen en te houden. Het mentale aspect komt voort uit de discipline welke bij het judo hoort. Door zijn getraindheid bezit hij een uitstraling die vaak al voldoende is om veel situaties te beheersen.
Trouwens, vergeet ook niet dat er ook flikken zijn die MMA, boks en MT beoefenen na hun uren...


Dus om kort te zijn, uw best kameraad vecht niet, maar verdedigt! Uw beste kameraad gebruikt alleen geweld als woorden niet helpen het niet anders kan,.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten