De grootste boerenkaas te wereld
Voor de grootste boerenkaas ooit die woensdag 18 mei 2011 in Molenaarsgraaf is gemaakt, door meerdere kaasmakers uit de streek, was ongeveer 5100 liter melk nodig.
De kaas heeft een doorsnede van 1,60 meter en naar verwachting over een jaar, een gewicht van meer dan 500 kilo. Het zuivelproduct is gemaakt ter viering van de honderdste Fokveedag in Hoornaar. Dit duurt welliswaar nog jaar, maar die tijd heeft de kaas nodig om te rijpen. De kaas is overigens nu op de 99ste Fokveedag ook al te zien. De mensen mogen dan raden hoeveel het gevaarte weegt. Wie wint krijgt een ballonreis aangeboden.
De kaasbak
De wrongel bewerken
het kaas vat
de wrongel gaat in het kaasvat, dat bekleed is met kaasdoek
de lucht wordt uit de wrogel gespoeld
de deksel kan op het kaas vat
het persen gaat op alternatieve wijze; de kaaspers is te klein
het leggen van het rijkskeurmerk na de eerste persing
HET PEKELEN
de kaas wordt uit het vat gehaald
dit gaat niet vanzelf.....
en ja hoor........
daar is de grootste kaas van de wereld
die til je niet zomaar op, daar is de heftruck voor nodig
het pekelbad
oei, ik knoei!
het losmaken van het kaasdoek, dat na 2 weken persen behoorlijk vast zit
UIT DE PEKEL
de kaas is uit de pekel gehaald
oei, een scheurtje, dat moet behandeld worden...
daar is een vakman voor nodig
versteving er om en rijpen en afwerken.......
dat woog de kaas a het pekelen!
de kaasmakers.....
De kaasmakers van de grootste boerenkaas te wereld: Gerard Korevaar, Wim van den Voet, Henri Bikker, Cees Slob, Janita Aanen en Johan Noordam
De kaas zoals deze er nu uit ziet.
En dan nog een filmpje:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten