woensdag 14 oktober 2020


De kleur roze is een overwegend vrouwelijke kleur, die zowel speels als passioneel wordt gezien. Roze is de kleur van onvoorwaardelijke liefde, vrouwelijkheid, zachtheid en kwetsbaarheid. Het staat voor zorgzaam, sensitief, voedend en onvoorwaardelijkheid.

Deze zachte tint van "rood" ontspant en verzacht en wordt als kalmerend ervaren. De speelse associaties zijn energie, vrolijk, zoet, jeugdig. Passionele associaties zijn liefde, drama, flirten en spannend. Vanwege deze beide kanten van de kleur, wordt hij vaak gebruikt in relatie tot de liefde.

De naam 'roze' is afgeleid van het Franse woord voor roos, rose. Het wordt in het Nederlands ook vaak als 'rose' gespeld, maar de correcte spellingvariant is 'roze'. Roze is een van de weinige woorden met in de uitspraak een afwijkende o, in plaats van de volle o zoals die in bijvoorbeeld 'rozen' te horen is.


UITDRUKKINGEN

  • De kleur roze komt voor in enkele standaarduitdrukkingen, zoals op een roze wolk leven en door een roze bril kijken. Dit betekent in het algemeen dat bepaalde personen of zaken als mooier of beter worden gezien dan ze in werkelijkheid zijn.
  • Het rijbewijs wordt in het Nederlands ook wel "roze papiertje" genoemd, naar de kleur van de oude rijbewijzen in België en Nederland.


2 opmerkingen:

  1. ik heb inderdaad zo'n roze rijbewijs
    zelf ben ik niet voor de kleur, het is me te meisjesachtig
    -Een @->- voor jou.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als het wat meer op zwart had geleken, dan had het me beter gestaan.

    Love As always
    Di mario

    BeantwoordenVerwijderen