donderdag 12 april 2018


Hier in de streek hebben we eigenlijk best wel wat  historische voorwerpen en voertuigen die met de brandweer te maken hebben. Zo staat er in onze buurgemeente Hoog-Blokland een beeld van "de brandblussers' 

Ook heeft de brandweer aldaar hun oudste brandweerauto weten te bewaren voor de sloop en helemaal opgeknapt. Deze rijdt nu nog mee in optochten en wordt gebruikt voor builoften en speciale gelegenheden,

In Gorinchem heeft men een van de vier nog werkende stoomspuiten van Nederland weten te behouden en in de oude brandweerkazerne  tentoongesteld. Het is in de een stoomspuit uit 1910. Een groep enthousiaste Gorkumers heeft van de vervallen stoomspuit weer een goed werkende machine gemaakt, die met stoomenergie een grote hoeveelheid water kan verpompen. Iedere zaterdag zijn er demonstraties en vertellen vrijwilligers - voornamelijk Gorkumse brandweerlieden - hoe dit werkt. In de voormalge kazerne is ook een kleine expositie te zien over de geschiedenis van de brandweer. De uitvinder van het pompmechanisme, Jan van der Heijden, is namelijk een geboren Gorinchemer.

Een aantal keer per jaar komt de stoomspuit in actie bij evenementen in of buiten de stad. De spuit wordt dan verplaats op een hiervoor speciale kar met paarden.


Ook heeft de brandweer van Gorinchem een replica van een oude handpomp in de collectie. Zelf gebouwd aan de habd van oude tekeningen. 




En dan hebben de Gorinchemse spuitgasten recentelijk ook nog een oude ladderwagen uit hun voormalige wagenpark opgeknapt. Autoladder I was van 1969 tot en met 1985 het reddingsvoertuig van de Gorcumse brandweer. ,,Zowel een ladderwagen als een blusvoertuig en dat was uniek. Speciaal door Magirus, een Duitse fabrikant, voor Gorinchem gebouwd."


U ziet het we hoeven niet meer, zoals op het standbeeld te zien is, met de hand te blussen.... Er is genoeg matriaal uit de oudheid dat nog prima werkt in geval van nood!











Geen opmerkingen:

Een reactie posten