donderdag 7 december 2017


Sinterklaas is nog niet weg of de Kerstman staat al voor de deur. Maar wie is nou leuker, Sinterklaas of de Kerstman?

Elk jaar in december barst de strijd tussen Sinterklaas en de Kerstman weer los, grote vraag is wie van de 2 populairder is. Om hierachter te komen laat ik Sinterklaas en de Kerstman op 7 verschillende onderwerpen strijden om punten, degene met de meeste punten is het leukst.

Uiterlijk

Niet alleen ziet Sinterklaas er een beetje eng uit, ook vraag ik me al jaren af wat hij met die staf moet. Slaat hij er mensen mee neer? Laat hij stoute kindjes struikelen? Qua uiterlijk en knuffelfactor wint de Kerstman het gemakkelijk van de Sint.  De Kerstman ziet er een stuk vriendelijker uit, ondanks dat belachelijke rode pakje zou hij bijna door kunnen gaan voor een levensgrote knuffelbeer.

Eten

Gezien zijn overgewicht lijkt het erop dat de Kerstman al het lekkers liever voor zichzelf houdt dan met ons te delen. De Sint daarentegen neemt elk jaar zakken vol snoepgoed mee naar Nederland, wat zouden we toch moeten zonder alle heerlijke chocoladeletters, pepernoten, taaitaaipoppen en marsepeinen biggetjes. Het lijkt me overduidelijk wie hier de punten scoort.

Cadeaus

Aangezien de meeste Nederlanders toch een beetje hebberig zijn gaan ook hier de punten naar Sinterklaas. Waar de Kerstman wat pakjes onder de boom legt of een oude sok vult is de Sint een stuk meer vrijgevig. Niet alleen op 5 december worden we verwend met pakjes, ook de weken daarvoor vult Sinterklaas regelmatig onze schoentjes.

Kindvriendelijkheid

Op dit punt is Kerstman de absolute winnaar. Sinterklaas en zijn Pakjespieten maken stoute kinderen bang dat ze in de zak van Sinterklaas naar Spanje verdwijnen wanneer ze zich niet weten te gedragen. De Kerstman ziet er niet alleen een stuk vriendelijker uit, dat is hij ook want deze beste man doet niet aan bangmakerij en is daarom een grotere kindervriend dan Sinterklaas.

Diervriendelijkheid

Wat is zieliger, Sinterklaas die al jarenlang dat witte paard dwingt om de daken te beklimmen of de Kerstman die zich samen met al zijn overtollige kilo’s laat voorttrekken door rendieren? Ook vraag ik me af waar hun kleding van gemaakt is, spotten we daar niet toevallig bont in de warme jas van de Kerstman. Op het punt van diervriendelijkheid scoren geen van onze roodgemutste vrienden punten. 

Intocht

Om Sinterklaas kunnen we niet heen, elk jaar maakt de goedheiligman een grote show van zijn aankomst in Nederland. En de grote intocht op tv is voor deze oude opa niet genoeg, hij maakt in elk dorpje ook nog individueel zijn opwachting. Je zou bijna gaan denken dat Sinterklaas een beetje een aandachtstrekker is. De Kerstman daarentegen komt stilletjes ons land binnen, maar neemt  niet eens de moeite zich even aan te kondigen en komt en gaat wanneer het hem zo'n beetje uitkomt en niet eens bij iedereen. Daarom gaan de punten toch naar Sinterklaas.

Hulp

Door sommigen wordt Sinterklaas gezien als een racist en misschien klopt dit ergens wel. Hij laat de meeste rotklusjes oplossen door de Pieten terwijl de Kerstman het allemaal zelf doet. De Kerstman krijgt inderdaad bij het inpakken van de cadeautjes hulp van wat elfjes, maar hij is wel degene die zelf de sokken vult en daar geen Zwarte Piet voor hoeft in te huren. Het lijkt me duidelijk, de punten zijn voor de Kerstman.

En de winnaar is:

Eindstand 3-3, beide bejaarde heren hebben ieder evenveel punten waardoor het gelijk spel is. Als ik moet kiezen gaat mijn persoonlijke voorkeur toch uit naar Sinterklaas. Hij ziet er misschien een beetje angstaanjagend uit en het is nog steeds de grote vraag waar hij die Zwarte Pieten toch vandaan heeft, maar hij is wel degene die elk jaar de meeste snoep en cadeaus mee naar Nederland neemt. Wie vind jij leuker, Sinterklaas of de Kerstman?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten