dinsdag 3 oktober 2017

De K.I.

De Fokveedag in Hoornaar is een begrip in onze omgeving. Waar vroeger alleen rundvee ten toongesteld en gekeurd werd, worden nu ook kleine huisdieren, pluimvee en knaagdieren, schapen, geiten en pony's gekeurd en geshowd. Ook de regionale kaaskeuring vindt hier plaats. Overigens kan men nu ook van verschillende veevoerfabrikanten het veevoer keuren (de samenstelling aanschouwen, ruiken en… proeven) en zijn er demonstraties van landbouwmachines. Ook staan er verscheidene K.I.-verenigingen hun producten aan te prijzen….
De K.I.- verenigingen die aan de wieg staan van de fokveedagen. Op deze dagen werden en worden nog steeds de nakomelingen van de beste stieren geshowd.

Op donderdag 31 augustus 1910, de verjaardag van koningin Wilhelmina, werd de eerste Fokveedag gehouden op de Dorpsweg in Hoornaar bij De Gouden Leeuw. Er werd met sneltreinvaart georganiseerd. Er zouden zeven rubrieken zijn: melkkoeien, melkschotten, melkvaarsen, klamschotten, pinkvaarsen, kuis-kalveren en stier-kalveren. Voor elke rubriek werd een eerste prijs van tien gulden beschikbaar gesteld; voor nummer twee vijf gulden. Zo werd ook de Kunstmatige Inseminatie (=K.I.) aan de Fokveedag verbonden. De zonen en dochters die prijzen wonnen, kwamen veelal van dezelfde vader. De eerste 'kampioens-leverancier' was Dirk IV.
Dirk IV, de beroemde stier, die gezien mag worden als de grondlegger van de rundveefokkerij in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden werd 100 jaar geleden op de 29e januari geboren in Waddinxveen. In oktober van datzelfde jaar werd Dirk aangekocht door de k.i.-vereninging ofwel de Fok- en Controlevereniging VZOD (Verbetering Zij Ons Doel ) in Hoornaar.

 

Dirk IV

In oktober 1981 onthulde Prins Bernhard samen met burgemeester M.W. Schakel het bronzen beeld van stier Dirk IV. Het kunstwerk is een schepping van beeldhouwer Marcus Ravenswaay uit Hoogblokland.

(bron van dit schrijven:)1992 verscheen ter gelegenheid van de 80e Fokveedag het boek NAAR DE FOKVEEDAG, uitgegeven door de Vereniging Landbouwtentoonstelling Alblasserwaard en Vijfheerenlanden, organisatrice van de Fokveedag.

Na iedereen verveeld te hebben met een stukje geschiedenis, gaan we nu lachen met Wim Sonneveld en Ina van Faasen die uitleggen hoe kunstmatige inseminatie werkt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten