zondag 31 december 2017



Wat de toekomst brenge moge

Voor 2018



Opa is deze week afwezig...

Vandaar een ander stripverhaal:




Nog een paar wensen en vragen......

Ik wil graag iedereen het nu volgende vragen; de dieren zijn ontzettend bang van vuurwerk. Niet alleen katten en honden, maar ook de landbouwhuisdieren. Ik heb zelf de ervaring dat de koeien bij mij thuis het knalvuurwerk niet kunnen waarderen.
En 

En verder wens ik iedereen voor






zaterdag 30 december 2017

We bakken ze bruin in de laatste Youkebox van 2017 met liedjes over oliebollen.....


De Oelewappers - De oliebol



Rob de Nijs - de Oliebollen Rock 'n' Roll



Wim Kan - Oliebollen



Appie Scheer- Oliebol



Zanger Rinus - Verliefd op het meisje van de oliebollenkraam

vrijdag 29 december 2017


Er zijn veel gebruiken die bij oud en nieuw horen, zoals wij oliebollen en vuurwerk. Ik wil er vandaag een paar opnoemen en misschien heeft u zelf wel een paar gebruiken die voor u bij oud en nieuw horen.

Op 1 januari wenst men iedereen het beste, zodat men die wensen ook terug ontvangt. Vroeger werd vooral geld gegeven. Die doen veel mensen nog bij de "brengers van 'goed' nieuws" tijdens de jaarwisseling (lees: krantenbezorgers) Ook zien we het gebruik van 'de beste wensen'  nog terug in het sturen van kerst- en nieuwjaarskaarten, het geven en bezoeken van nieuwjaarsrecepties, en de gewoonte iedereen die men ontmoet 'het beste' te wensen voor het nieuwe jaar.

Vroeger zag men de periode van kerst tot Driekoningen (de heidense twaalf nachten) als feestelijke periode. In deze periode vallen in de huidige tijd (verplichte) snipperdagen en schoolvakanties, en ook zijn veel bedrijven gesloten.
Veel mensen laten de kerstboom tot na Driekoningen staan. De tradities van onze heidense voorouders hebben dus nog steeds invloed.

De nieuwjaarsvuren zijn terug te vinden in de traditionele kerstboomverbrandingen die in sommige plaatsen nog steeds worden georganiseerd. De oude vuren werden destijds gedoofd, en nieuwe vuren werden ontstoken om het oude jaar te vernietigen en de komst van het licht en het nieuwe te onderstrepen.

Ook moesten voeger de geesten van de overledenen en de demonen worden verjaagd, die juist rond deze tijd konden opspelen. Dit verjagen gebeurde met veel lawaai, wat nu nog terug te vinden is in het gebruik om rond de jaarwisseling vuurwerk af te steken en klokken te luiden. 
Ook het midwinterhoornblazen is een streekgebruik wat tot deze categorie behoort.


Deze geesten moesten echter ook gunstig gestemd worden. Zij konden namelijk de mensen en het vee vruchtbaar maken en het gewas doen groeien. Men bracht ze daarom ook offers, die men na het ritueel zelf opat en -dronk. Dit vinden we terug in onze eigentijdse kerst en oud-en-nieuwgerechten terug, zoals kerststollen, duivekaters, wafels, knieperties, spekdikken, oliebollen en de traditie om uitgebreide maaltijden aan te richten met veel alcoholische drank.

Kent u ook nog gewoontes en tradities, al dan niet streekgbonden, die verband houden met oud en nieuw? Een reatie is altijd welkom.


donderdag 28 december 2017

oud en nieuw

Naar een ander thema:


Over een paar dagen vieren we weer 'oud en nieuw'....... Dan vieren we de overgang van het jaar 2017 naar 2018 en dat doen we eigenlijk nog helemaal niet zo lang op de eerste januari. Dat deden we namelijk vroeger op een hele ander datum.

Oud en Nieuw

Nieuwjaar wordt in Nederland sinds 1576 op 1 januari gevierd...
Het schijnt dat de oudste bewoners van onze streken, die geen echte kalender bezaten, tussen eind december en begin januari een midwinterfeest van twaalf nachten hielden. De Romeinen op hun beurt lieten aanvankelijk het nieuwe jaar op 1 maart beginnen, maar vanaf 44 v. Chr, toen Julius Ceasar de naar hem vernoemde Juliaanse kalender invoerde, werd dat 1 januari, de dag dat de nieuwe senaat werd geïnstalleerd. Met de heropleving van het Latijn tijdens de Renaissance ging die datum voor steeds meer mensen gelden, al probeerde de katholieke Kerk andere data ingang te doen vinden. Eerst stelde zij Pasen voor, daarna Driekoningen, vervolgens Kerstmis en ten slotte Sint Maarten; ook Maria Boodschap op 25 maart is nog in de aanbieding geweest.

Om aan deze verwarring een eind te maken bepaalde de Franse koning Charles IX in 1563 dat nieuwjaar in zijn land voortaan de Juliaanse editie werd en de Spaanse landvoogd Requesens liet op 16 juni 1575 per plakkaat weten dat dit ook voor de Lage Landen ging gelden. Internationaal zou dit ook tot standaard uitgroeien. Hiermee viel 1 januari overigens nog niet op de huidige datum, want de kalenderhervorming van paus Gregorius in 1582, die het hele jaar tien dagen naar voren haalde, werd in Nederland slechts aarzelend overgenomen, omdat calvinisten niet graag van een paus wilden leren hoe zij een kalender moesten inrichten. Als laatste provincie ging in 1701 Drenthe overstag en sindsdien bestaat er dus een landelijk Oud en Nieuw. Desondanks heeft het lang geduurd voordat de hele samenleving hiervan was doortrokken. Tot slechts enkele decennia geleden sloten alle bedrijven hun boeken op 30 april af om vanaf 1 mei met een schone lei te beginnen. En het onderwijs heeft altijd een eigen jaar aangehouden. 

Een landelijk Oud en Nieuw betekende nog niet dat de jaarwisseling overal op hetzelfde ogenblik plaatsvond. In de Middeleeuwen bepaalden kerkklokken het uur van de dag, waarvoor als basis diende: 'high noon' op de zonnewijzer bij de kerk. Van Oost naar West-Nederland gaf dat een verschil van ruim tien minuten, maar bij een slordige koster kon dat flink oplopen. 


Ten tijde van de Verlichting groeide onder de burgerij een hang naar een meer intieme viering. De pendules die bij welgestelden op de schoorsteenmantel kwamen te prijken, gaven ook de seconden weer, wat het gezamenlijk aftellen mogelijk maakte. Dit aftellen zou zich dusdanig in ieders hoofd nestelen dat velen menen dat slaguurwerken, zoals de kerk- en televisieklokken, hetzelfde doen, terwijl die juist óp het uur beginnen te slaan - dán is het Nieuwjaar.

woensdag 27 december 2017

Eh......... Ik bedoel dus:

Bye bye kerstman!
Het is 

en we gaan weer gewoon over tot de orde van de dag.
De 'zooi' van kerst opruimen 


en de sociale media weer aan en updaten......


dinsdag 26 december 2017

Kerstmuziek

Op deze blog traditiegetrouw wat kerstsongs:
********

Human Nature - White Christmas



The Kik - Een Kerstliedje Voor Jou


Last Christmas - Vintage Andrews Sisters

Si Cranstoun - A Christmas Twist

Miss Montreal - Christmas Hearts

maandag 25 december 2017

De geboorte van Christus




Allereerst:

Het Kerstverhaal




En dan Kerstmuziek……















! zondag

Adeste Fideles


Opa slaapt sinds vorige week in de varkensstal....
Waarschijnlijk is dit een 'winterslaapje'm want het stripverhaal in het blad 'Boerderij kwam deze week met niet meer dan één plaatje als stripverhaal:

Tekst en tekeningen: Herman Roozen

Volgende week verschijnt jet blad niet, dus daarom maar een oud verhaal op hernaling.

zaterdag 23 december 2017



Zo...... Zo vlak voor kerst even mijn checklist afvinken, want mijn hoofd slaat op hol van al de dingen die gedaan moeten worden om het gezellig te maken in huis! Voor je het weet staat de boel op z'n kop als je niet alles onder controle hebt!
De kerstboom staat in volle glorie....
En het kerstmenu wordt uiteraard weer een topstuk:

.....De ingrediënten voor het kerstmenu zijn bijelkaar gezocht... 

......... de boel is voorzien van lichtjes.........

O
De kerstkleding is uitgezocht en hangt klaar...

 Afbeeldingsresultaat voor kerst kleding 2017




Er rest mij niets anders dan mijn kerstgroet:


vrijdag 22 december 2017

donderdag 21 december 2017

 
 
 
Over Kerst en dieren......
(Het begon volgens het verhaal ooit in een stal....)