vrijdag 30 september 2016

kaas




Aan de vooravond van de Fokveedag  wordt vandaag, vrijdag, in Hoornaar de kaaskeuring gehouden. Keurmeesters beoordeelden daar het oerhollandse product doormiddel van kijken, ruiken, voelen en proeven om te bepalen hoe de kaas 'oogt', aanvoelt en smaakt.

Op de kaaskeuring, die sinds 1935 vooraf gaat aan de fokveedag, werd weer flink gekeurd en geproefd. Met uiterste inspanning werd er gelet op de geur, de smaak en de doorsnede van de kaas. Er valen maximaal 100 punten per kaas te verdienen.

Voor de bezoekers is de kaasexpositie meer dan kijken, zij kunnen namelijk ook kaasproeven. De boerenkazen komen uit de wijde regio, de geitenkazen komen uit het gehele land.
De Kaascommissie van Fokveedag Boerenlandfeest houdt dus vandaag, vrijdag 30 september, tussen 10.00 uur en 12.00 uur de kaaskeuring in ‘t Bruisend Hart aan het Dirk IV-plein in Hoornaar. Toeschouwers zijn welkom bij het werk van de proevende en ruikende juryleden, maar mogen pas zelf de volgende dag keuren als de kazen in de kaastent geëxposeerd worden.

De kazen worden gekeurd in de volgende categorieën:
jonge kaas, belegen kaas, oude kaas, babykaas, kruiden kaas, jonge geitenkaas, belegen geitenkaas, kruiden geitenkaas, verse geitenkaas en diverse  andere kazen van boerenafkomst met een eigen product-omschrijving.

Op zaterdag 1 oktober kunt u in de kaastent alle kazen bekijken. Zoals gewoonlijk kunt u ook verschillende producten boerenzuivel en geitenzuivel proeven en kopen. Met als hoogtepunt de opening van de Oktober-Boerenkaasmaand en de Grootste kaasfontein van Nederkand.

De prijswinnaars worden aan het einde van de dag gehuldigd in de keuringsring.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten