donderdag 28 juli 2016

Murth Mossel "1e Pers. Enkelv." - 'Is Dit Gay?'

 
 

Wat is gay?

Het is een Engels woord met de betekenis 'vrolijk, zorgeloos'.... en ook het engelse woord voor homoseksueel.
Deze term verwijst dus enerzijds naar seksuele verlangens naar mensen van hetzelfde geslacht, alsook anderzijds naar een seksuele identiteit, geaardheid of oriëntatie gekenmerkt door een romantisch of seksueel verlangen naar mensen van de eigen sekse. Maar of dit nu zo vrolijk en zorgeloos is.....
 
In veel culturenworden homo's en lesbiennes afgekeurd, waardoor homoseksuelen vaak slachtoffer van achterstelling, discriminatie of zelfs vervolging werden en worden. Sinds de 19e eeuw hebben in de westerse wereld homo's en lesbiennes zich hiervan proberen te bevrijden door middel van een emancipatiebeweging die in diverse landen veel van haar doelstellingen heeft weten te realiseren. Daarnaast is er een kleine, maar kenmerkende homocultuur ontstaan. (volgens Wikipedia)
 
Aanvankelijk was dit nog ondergronds en verborgen (vanaf de 18e eeuw), maar met de opkomende homo-emancipatie tegen het einde van de 19e eeuw ontstonden geleidelijk aan steeds meer voorzieningen voor homoseksuelen.
Vanaf de jaren 70 werd homo's ook publiekelijk zichtbaar, met name door de Gay Pride Parades in vele steden wereldwijd en het in de media optreden van openlijk homoseksuele personen en dragqueens.
 
En cabetier Murth Mossel vraagt zich af"
Is dit gay?
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten