woensdag 29 februari 2012

En soms, heel soms vind je iets bijzonders tijdens het winnen van kolen, diamanten en andere kostbaarheden in moeder aarde...


Bijzondere roze diamant gevonden Perth

 Mijnbouwgroep Rio Tinto heeft in Australië een uitzonderlijke vondst gedaan: een grote roze diamant van 12,76 karaat.
Het is de grootste en meest zuivere diamant die daar de afgelopen 26 jaar is gevonden. Geschatte waarde is zo'n 7,5 miljoen euro.
Een diamantslijper uit Perth is de edelsteen, die de Argyle Pink Jubilee heet, aan het slijpen. Dat zal zo'n tien dagen in beslag nemen. Daarna zal het door experts gewaardeerd en verkocht worden.
Vaak gaan grote roze diamanten naar musea of worden ze als cadeau geschonken aan vorstenhuizen. Of ze gaan naar veilinghuizen als Christie's. Het huis heeft sinds haar ontstaan, 244 jaar geleden, 18 roze diamanten boven de tien karaat verkocht.

Maar ook in Nederland deed men vreemde vondsten tijdens winnen van 'nuttige bodemschatten'.

De Mosasaurus

In de ondergrondse mergelgroeven van de Sint-Pietersberg ten zuiden van Maastricht werden in de loop der eeuwen vaker allerlei fossielen aangetroffen. De eerste overblijfselen van Mosasaurus waarover wij nu nog gegevens hebben, werden gevonden in 1764. Het betreft onder meer een schedel met bovenkaak en twee onderkaken. Het fossiel bevindt zich nog steeds in Teylers Museum.

Veenlijken

Ooit leverde het veen een goed bestaan op. Turf werd het bruine goud genoemd. Maar zo'n 100 jaar geleden, toen het westen werd overspoeld door de moderne tijd met gas en elektriciteit, toen werd in het veen alles alleen maar minder. We zaten vast in het vergeten land van mist en modder. Daar moesten we vechten voor ons bestaan.
Tijdens het turfsteken in het veen werden lichamen gevonden van mensen die duizenden jaren eerder in het veen waren verdwenen. Of het gaat om geofferde personen (wart vaak wordt aangenomen), vermoorde mensen of personen die ongelukkiger wijze verdwaald waren in de moerassen, daarover verschillende de meningen......




Geen opmerkingen:

Een reactie posten