donderdag 13 oktober 2011


                                     

De Gouden Griffel is een van de belangrijkste literatuurprijzen voor Nederlandstalige jeugdliteratuur, waaraan een geldprijs  verbonden is.

Deze wordt sinds 1971 elk jaar tijdens de Nederlandse Kinderboekenweek uitgereikt door de CPNB voor de best geschreven kinderboeken die in het voorafgaande jaar verschenen zijn. Van 1954 tot en met 1970 werd jaarlijks slechts een boek bekroond, het Kinderboek van het jaar. Sindsdien kunnen griffels in meerdere categorieën en aan meerdere auteurs toegekend worden.
Voor de Gouden Griffel komt uitsluitend oorspronkelijk Nederlandstalig werk in aanmerking. Daarnaast worden jaarlijks Zilveren Griffels uitgereikt, die ook kunnen worden toegekend aan vertalingen. Daarnaast worden er nog Gouden Penselen en Zilveren Penselen uitgeloofd voor de best geïllustreerde kinderboeken en sinds 1997 Gouden en Zilveren Zoenen, voor de beste boeken voor kinderen vanaf 12 jaar.
 >>> WINNAAR GOUDEN GRIFFEL 2011
Dissus - Simon van der Geest (Querido)



Het motto van deze kinderboekenweek is dus Superhelden!- Over dapper durven zijn. Heldenmoed staat centraal in de Kinderboekenweek 2011. 
                                                                                           Kinderboekenweek 2011-Affiche algemeen_200

Kinderboekenweekgeschenk

Voor de Kinderboekenweek 2011 maakten Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer het geschenk Bert en Bart redden de wereld. Het was liefde op het eerste gezicht tussen schrijver Tjibbe en tekenaar Kees – wat hun werk betreft. In 2004 verscheen het eerste gezamenlijke prentenboek Tim op de tegels van de hand van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer. Het werd bekroond met de Kinderboekwinkelprijs. In de navolgende jaren maakten ze nog zeven prentenboeken, waarvan drie over het duo Agent en Boef. De boeken van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer zijn humoristisch en toegankelijk.

Op een dag vindt Bert een wc-plopper. Bart vindt een oude stofzuigerbuis. De jongens spelen dat het anti-Zurgh vernietigingswapens zijn, dat de gemene Zurghs de aarde aanvielen en dat zij, Bert en Bart, de aarde gingen redden. Dat bevalt hun moeder, de liefelijke Viola Lentelied, helemaal niet. Zij heeft een boek gelezen waarin stond dat schieten niet lief is. Viola pakt de wc-plopper en de stofzuigerslang dan ook af. Bert en Bart willen hun wapens terug – koste wat het kost. Net wanneer zij bedacht hebben hoe ze hun wapens terug kunnen stelen, landt er een ruimteschip op hun huis. De Zurghs van de planeet Zurgh hebben lucht gekregen van de anti-Zurgh vernietigingswapens. Ook zij willen de wapens stelen. Daarna kunnen ze dan de aarde veilig vernietigen.

Kunnen Bert en Bart de wereld redden? En zien ze hun wapens ooit nog terug?
De boekhandel doet het Kinderboekenweekgeschenk cadeau aan elke klant die tijdens de Kinderboekenweek voor ten minste € 10,- aan kinderboeken koopt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten