woensdag 22 april 2020

Voor de mensen die het niet wisten; De Keukenhof zoals die onder de mensen bekend is zijn eigenlijk de tuinen die behoren bij kasteel De Keukenhof in Lisse.
Vandaag wat informatie over het kasteel

Geschiedenis van Kasteel Keukenhof

De naam Keukenhof is afgeleid van ‘Keukenduin’ dat behoorde tot Slot Teylingen. Adriaen Maertenszoon Block, een voormalig commandeur van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, liet in 1641 zijn huis bouwen in het Keukenduin. Torens had het kasteel toen nog niet. In de eeuwen daarna groeide het landgoed steeds verder. Een ontwerp van architect Elie Saraber heeft het zeventiende-eeuwse woonhuis rond 1860 veranderd in een neogotisch kasteel met verschillende soorten torens. Via de vrouwelijke lijn bleef het kasteel in de jaren daarna in de familie, wat in het kasteel goed te zien is: meubels uit diverse jaren en stijlperioden zijn in de diverse salons te vinden. Het prachtige interieur – dat in zijn geheel bewaard is gebleven – laat zien hoe de adel vroeger leefde.

Het park

In 1857 werden de tuinen door J.D.Zocher en zijn zoon L.F. Zocher - die later ook het Vondelpark in Amsterdam ontwierpen - heringericht. Zij lieten zich inspireren door het Engelse landschap: de heuvels en slingerweggetjes zijn kenmerkend voor dat type landschap.

Restauratie

Het Kasteel is ingrijpend gerestaureerd. Ook de nabijgelegen historische gebouwen en het omliggende park zijn in oude glorie hersteld. Kasteel Keukenhof is nu weer de buitenplaats van weleer, een plaats om aangenaam te verpozen en van cultuur en natuur te genieten. Een historische omgeving bruisend van leven.

Stichting Graaf Carel van Lynden

Na het overlijden van de laatste kasteelheer van het landgoed Keukenhof, J.C.E graaf van Lynden, in augustus 2003, kreeg een stichting de verantwoording voor de instandhouding en exploitatie van het landgoed. Naast de 15 Rijksmonumenten, waaronder het Kasteel, betreft dat ook de wereldberoemde bloemententoonstelling Keukenhof en het beheer over het landgoed van 238 hectare.
Het doel van de eigendomsstichting is om landgoed Keukenhof en de bloemententoonstelling te behouden voor komende generaties en open te stellen voor publiek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten