vrijdag 5 mei 2017


 
 
Op 5 mei vieren wij de Bevrijding en dat we sindsdien in vrijheid leven. De hele dag door zijn er festiviteiten in heel Nederland.

Elke stad en plaats heeft zijn eigen activiteitenprogramma waaronder vaak veel muziekfestiviteiten.



De nationale viering van de bevrijding start elk jaar in een andere provincie. Het officiële startsein van de Bevrijdingsfestiviteiten bedraagt het ontsteken van het Bevrijdingsvuur. Dit gebeurt door de minister-president.
De Nationale Viering vindt plaats in Amsterdam en enkele belangrijke provinciesteden. Deze houden elk hun eigen Bevrijdingsfestival.


Op 5 mei is het Bevrijdingsdag. Dit is een officiële feestdag in Nederland, maar is het niet voor iedereen een verplichte vrije dag.
 De overheid heeft 5 mei weliswaar aangewezen als nationale feestdag, maar heeft het daarbij aan de cao-partijen overgelaten of een werknemer betaald vrij heeft op die dag.
In de meeste cao’s is afgesproken dat 5 mei alleen geldt als een betaalde vrije dag in lustrumjaren. Dat was in 2015 het geval en zal pas weer in 2020 zo zijn. De Winkeltijdenwet uit staat overigens gewoon toe dat winkeliers hun deuren op Bevrijdingsdag geopend houden. Hou wel rekening met gewijzigde openingstijden in verband met de festiviteiten. Scholen zijn praktisch altijd gesloten met Bevrijdingsdag.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten