maandag 30 september 2019


Waarom bestaan boeren nog? Zo heet de column die de 15-jarige Anna Grotentraast schreef voor een schoolopdracht. De boerendochter besloot het persoonlijke relaas over de heftige reacties die boeren krijgen ook op Facebook te plaatsen en daar wordt-ie nu massaal gedeeld. "Ik hoop dat er weer ruimte komt voor de discussie."

Schrijf een column, dat was de opdracht waarmee de 4havo-scholiere thuis kwam. En thuis, dat is op de boerderij. In Heeten. "En ik krijg natuurlijk van alles mee aan de keukentafel", vertelt Anna. Dus dat boerenleven moest het onderwerp van de column maar worden.

Keihard werken
Maar dan niet alleen het boerenleven, vervolgt ze: "Ik zie mijn ouders keihard werken, alles over hebben voor hun dieren en hun bedrijf. Maar als je dan op social media die felle reacties op boeren ziet, zonder dat ze precies weten waar ze het over hebben, dan doet dat pijn."

De persoonlijke column, waarin ze schetst hoe haar ouders liefdevol alles opgeven om hun bedrijf draaiende te houden, rolde dan ook als vanzelf uit het toetsenbord. "Ik ben gaan zitten en dit kwam er uit. Ik hoefde er niet eens over na te denken, het ging vanzelf."

Toch op Facebook
Aanvankelijk wilde ze de column inleveren en hem verder aan niemand laten lezen. Toch ging ze overstag en liet iemand het verhaal lezen. "Die was meteen enthousiast. Dit moest ik delen, vertelde ze. Dus toen heb ik hem maar op Facebook gezet."

Daar werd het verhaal het afgelopen weekend al ruim 300 keer gedeeld. Ook de reacties zijn overweldigend, aldus Anna. "Het ging zo snel allemaal, dat had ik echt niet verwacht. En bijna alleen maar positieve reacties, da's ook wel eens leuk."

Denk aan de toon
Want dat is uiteindelijk de reden waarom ze de column schreef: de negatieve reacties op het boerenleven. Dat die wel zullen blijven, begrijpt Anna. "Dat mag ook, want sommige kritiek snijdt ook best hout. Maar de felheid van die reacties, het vuur waarmee mensen er meteen vol in vliegen. Dat is echt onnodig en jammer."

Want, zo besluit ze, boeren staan heus open voor kritiek. "Die negatieve reacties zijn pijnlijk, maar we zijn heus wel bereid om het gesprek aan te gaan of uitleg te geven. Maar door die felheid is alle ruimte voor discussie weg en sta je meteen lijnrecht tegenover elkaar. Denk dus aan je toon. Ik hoop dat ik dat kan overbrengen met dit verhaal."
*************************************

Bij mij thuis op de boerderij gaat er niets boven het bedrijf. Alles in het leven van mijn vader en moeder draait om de gezondheid van de dieren. Dag en nacht staan mijn vader en moeder klaar. ‘s Morgens om 6 uur gaat mijn vader het bed uit om de dag te beginnen en ‘s avonds om half 9 maakt hij zijn laatste rondje om te checken of alles nog goed is. Voor storingen van de robot, zieke koeien of geboortes gaat mijn vader ook ‘s nachts het bed uit. Weekenden zijn geen vrije dagen, het zijn geen dagen waarin je de week even rustig kunt overzien en je kunt voorbereiden op de volgende, het zijn dagen net als alle andere. Dezelfde routine, hetzelfde zware werk. Zelf ziek zijn en uitrusten kan niet, want ook dan moet er gewoon door gewerkt worden, er is niemand die dan even jouw dienst kan overnemen. Op vakantie gaan is voor ons niet alleen koffers inpakken en gaan. We moeten een hulp regelen waar mijn vader van te voren alle belangrijke zaken mee heeft besproken. En zelfs dan moeten we rekening houden met een vervroegt einde, zo kwamen wij 2 dagen eerder terug van 1 weekje vakantie omdat de robots het niet meer deden. Regels die worden opgelegd door de overheid staan soms haaks op elkaar waardoor het steeds moeilijker wordt om het nog goed te doen. Toch proberen mijn vader en moeder tot een zo goed mogelijke oplossing te komen. Mijn vader en moeder proberen met man en macht een zo mooi mogelijk bedrijf neer te zetten waarbij diergezondheid en natuur op nummer 1 staan waarin met oprechte liefde wordt gewerkt. Het opbouwen van een bedrijf kost veel moeite, geld en tijd. Terwijl niemand ons de zekerheid kan geven of het bedrijf een doorstart zal maken. Maar van alle liefde, zweet, tranen en bloed die in het bedrijf zitten ziet de burger niets. Het lijkt alsof alles wat wij doen niet goed genoeg is. Het gevoel van onmacht omdat ze een negatieve mening vormen zonder nou precies te weten waarom wij dingen doen. Zoveel negativiteit over de boeren sector waardoor mijn vader en moeder aan hun zelf gaan twijfelen of ze het dan echt zo slecht doen. Kunnen ze het nog wel goed doen? Dan zou je denken, waarom doen ze het dan nog? Waarom zou je een leven lijden waarin iedereen negatief lijkt te zijn, waarin er veel druk op je staat. Zowel van de burger, bank en overheid. Ze doen het omdat ze zijn opgevoed met de liefde voor het boerenleven, opgegroeid tussen de koeien en het gras. Het is daarom dat het mij zo pijn doet hun zo verdrietig te zien. Veel onzekerheid en een negatieve druk leiden tot slapeloze nachten. Terwijl ik weet dat mijn vader en moeder alles geven voor het bedrijf, ze zullen altijd hun best blijven doen en alles opzij schuiven. Het is een levensstijl, geen werk. Dus denk een keer extra na als je wat negatiefs wil zeggen, we doen ons uiterste best.
Anna Grotentraast, Heeten.


Ook Opa gaat met zijn famillie demonstreren....
….maar vraagt eerst wel even advies...



zaterdag 28 september 2019

Deze week wederom liedjes over de boer!

***

Normaal - De Boer Is Troef  

John Denver - Thank God I'm a Country Boy  

Dutch Boys - Ik ben gewoon een boer

De Boertjes van Buuten - Bie mien op de boerderiĆ«e  

Robert Mizzell - The Farmer

 


Vandaag legt een van de boeren uit waarom hij gaat demonstreren:


donderdag 26 september 2019

Boerin vraagt in Den Haag erkenning als zuurstofproducent

Iedereen heeft toch op school geleerd waat fotosynthese is....

zondag 22 september 2019

Uitbreiden, veel boeren hadden plannen


Hoe gaat het bij Van Beusekom? Staat de uitgebreide stal er of gingen de plannen in rook op?


zaterdag 21 september 2019

Vandaag liedjes  uit protest tegen het beleid van Den Haag wat betreft boeren, CO2 en klimaat:

************************

Farce Majeure - Waar blijft de Willie Wortel

De Suskes - Boeren aan de macht


Boerenverstand

 Luke Bryan - Here's To The Farmer

 Protestlied: Ben jij al van het gas af. 

woensdag 18 september 2019


Gisteren was het dus Prinsjesdag. Vandaag beginnen de Algemene beschouwingen..... En dat is dus lachen, gieren, brullen. 
Vandaag de allerleukste momenten van de Algemene Beschouwingen:


Het oortje van KONING WILLY op Prinsjesdag! 
door 
Lucky TV

maandag 16 september 2019






Het zomerreces is weer voorbij en het is een drukke tijd voor de politici in Den Haag. En in alle drukte vergeet je wel eens iets. Bijvoorbeeld: Prinsjesdag.
En zo kwam het dat terwijl het Binnenhof bevolkt werd door druk folderende, geĆÆnterviewde, met de-man-in-de-straat ruziĆ«nde en natuurlijk bellende Kamerleden en ministers daar ineens een Glazen Koets, getrokken door een stuk of 8 paarden, door de poort kwam rijden, met daarin een vriendelijk zwaaiend maar toch ietwat gepikeerd staatshoofd.
Het duurde enige minuten voordat de benodigde hoogwaardigheidsbekleders waren opgetrommeld. Premier Rutte zat met de deur op slot en Radio Twee hard aan op het torentjestoilet. Tweede Kamer-voorzitter Arib zat in een radiostudio bij Nieuwspoort. En het zoeken naar de voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn, werd gecompliceerd door het feit dat niemand wist hoe hij eruit zag.
Toen deze drie dan eindelijk bij de Ridderzaal waren gearriveerd om de koning te verwelkomen - waarbij Rutte de koningin een ferme zij het ongewassen handdruk gaf - bleek de deur op slot te zitten en moest er een kalender aan te pas komen om de conciĆ«rge ervan te overtuigen dat het toch Ć©cht alweer de derde dinsdag van september was. "Ja, inderdaad, de tijd vliegt," verzuchtte Willem-Alexander vriendelijk, terwijl zijn metgezel koningin Maxima nog snel een fruitprakje in hun jongste dochter propte. 
Uiteindelijk kon het Staatshoofd dan plaatsnemen op de Troon - na persoonlijk het door bouwvakkers achtergelaten lege bierkratje opzij te hebben gezet - om de troonrede voor te dragen aan de leden van de Staten Generaal, de bezoekers en natuurlijk via de media het Nederlandse volk. Er dienden zich echter alweer enkele problemen aan: er waren geen leden, bezoekers of media aanwezig, laat staan een troonrede. De premier verontschuldigde zich dat de rede nog in een geheime kluis lag, die pas op 24 september - volgende week dinsdag - open zou gaan.
Uiteindelijk hield de koning - bijgestaan door zijn vrouw - dan maar een geĆÆmproviseerde monoloog over de basis van de Staatshuishouding: Rust, Reinheid en Regelmaat. Door het kordate optreden van Kamervoorzitter Kadisha Arib, die deze opvoering met haar mobieltje wist te filmen, kon het volk hier later toch nog van genieten.
Na de rede heeft Jan Anthonie Bruijn nog wel "leve de koning" geroepen, maar alleen Maxima, de prinsesjes en zijn broer en schoonzus deden nog een beetje mee met 'de hoera'. Hierna pakte het koninklijk gezelschap snel de tram naar huis - de koets bleek gestolen, waarschijnlijk door metaalhandelaren.
De regering heeft - in samenspraak met het Parlement - besloten volgend jaar de troonrede en miljoenennota weer gewoon te laten uitlekken, in de hoop dat dit de oplettendheid van pers en politiek zal verhogen.

Het is prinsjesdag in Den Haag. Overal staan drankhekken. Zegt een agent tegen een jongen: "Als ik jou was zou ik mijn fiets hier niet neerzetten, de koning komt zo met de glazen koets langs namelijk."
"Oh dat geeft niet," zegt de jongen, "ik zet hem toch op slot."










zondag 15 september 2019


Opa in Den Haag...… Om te protesteren tegen het kabinetsbeleid inzake de vermindering van de veestapel? Nee, voor Prinsjesdag!  En nooit te beroerd om te helpen:


zaterdag 14 september 2019



Hoe verloopt Prinsjesdag nu eigenlijk musikaal?
Wel net als de Koningin van Lombardije gaan we eerst een stukje rijden:




Daarna gaat Zijne Majesteit een stukje voorlezen, waarbij de ministers en staatsecretarisen uit de eerste en tweede kamer aan zijn lippen hangen:

>

Ondertussen denkt Zijne Majesteit: Was ik maar president.....




Na het lezen van de troonrede, zien we de koningklijke familie nog even op het balkon, waar ze een scene maken.....




Maar er zijn natuurlijk ook regio's in Nederland waar ze Prinsjesdag op een andere datum vieren.... Namelijk op de elfde van de elfde!




vrijdag 13 september 2019



Vandaag kijken we terug op de Prinsjesdag van 2013, 2014, 2015, 2016 Ć©n 2017, en wel met een compilatie van Lucky TV .

donderdag 12 september 2019

Vandaag draaien we op de donderdag een nieuw thema open....
Prinsjesdag
a.s dinsdag is het weer zover!
Maar...........  Wat is Prinsjesdag nu eigenlijk? De Koning, de Gouden Koets, de troonrede, het koffertje van de Minister van FinanciĆ«n, iedere Nederlander zal ze zeker herkennen als de symbolen van Prinsjesdag.
Elke derde dinsdag van September komt de Koning naar het Binnenhof in Den Haag om het nieuwe werkjaar van de Eerste Kamer en Tweede Kamer te openen.
Hierbij een filmpje met wat uitleg:




Geschiedenis Prinsjesdag 

Op de derde dinsdag in september leest de Koningin de Troonrede voor. Deze derde dinsdag in september wordt al generaties lang Prinsjesdag genoemd.
Maar de naam prinsjesdag wordt al veel eerder gebruikt, namelijk als voorganger van onze feestelijke 'koninginsdag'. De uitbundig gevierde verjaardag van stadhouder Prins Willem V (8 maart) werd in die tijd 'prinsjesdag' genoemd. Dit was Ć©Ć©n van de populairste feesten in ons land.
In de laatste helft van de 18e eeuw werden juist op Prinsjesdag demonstraties voor Oranje gehouden. Prinsjesdag werd daardoor steeds meer geassocieerd met Oranjegezindheid. We denken dat om deze reden ooit de opening van de Staten-Generaal Prinsjesdag genoemd is.
De opening van de Staten-Generaal viel in de eerste helft van de negentiende eeuw nog op de eerste maandag in november en later op de derde maandag in oktober. In 1848 werd de opening van het zittingsjaar van de Staten Generaal een maand vervroegd. Jarenlang viel Prinsjesdag dus op de derde maandag in september.
Voor veel parlementsleden was het echter problematisch om op een maandag op tijd in Den Haag te zijn. Om te voorkomen dat velen op zondag moesten reizen is in 1887 grondwettelijk vastgelegd dat de opening van het parlementaire jaar plaatsvindt op de derde dinsdag in september.
In 1983 is de oorspronkelijke betekenis van Prinsjesdag veranderd. In 1983 werd de zittingstermijn van de Staten-Generaal namelijk gewijzigd van Ć©Ć©n naar vier jaar.
Onze huidige Prinsjesdag valt daarom niet langer samen met de officiele opening van het parlementaire jaar.
Wel worden op de derde dinsdag in september nog steeds de Troonrede uitgesproken en de begroting aangeboden.
Het uitspraken van de troonrede gebeurt traditiegetrouw in de Ridderzaal op het Binnenhof te Den Haag. Een andere traditie die is verbonden met Prinsjesdag is de tocht met de Gouden Koets.
De Gouden Koets werd in 1898 door de Amsterdamse bevolking aangeboden aan Koningin Wilhelmina ter gelegenheid van haar troonsbestijging. Koningin Wilhelmina nam de koets in ontvangst in 1901 bij haar huwelijk. Sinds 1903 wordt de koets elk jaar op prinsjesdag gebruikt.
Op Prinsjesdag vertrekt de Koning vanaf het Paleis Noordeinde met haar gevolg per koets naar het Binnenhof. De route is in 1925 veranderd. Door vernieuwing van het plaveisel in 1925 kwam het straatniveau hoger te liggen en werd de doorgang te laag. Daarom rijdt de Gouden Koets sindsdien een andere route. De Gouden koets wordt nu echter opgeknapt en de Koning en rijdt a.s. dinsdag daarom voor de tweede keer in zijn termijn in de Glazen Koets, een oudere voorganger van de Gouden koets, niet te verwaren met de Gala Glas Berline, waar zijn  broer en schoonzus in rondrijden tijdens de rijtoer.

Enkele vaste uitspraken tijdens de Troonrede:

Leden van de Staten-Generaal:
U mag zich daarin gesteund weten door het besef dat velen U wijsheid toewensen en met mij om kracht en Gods zegen voor U bidden.
Leve de Koning
Hoera hoera hoera

woensdag 11 september 2019

dinsdag 10 september 2019

Deze dinsdag een reproduktie van Driekus Vierkant van de site: Geen Stijl.

Driekus Vierkant: Het meurt in Den Haag


En het riekt erger dan gier.

Wauw! D66 weet hoe ze haar Voltooid Leven programma kan invullen! D66 wil 50 miljoen kippen en 6 miljoen varkens aan het gas, vanwege stikstof. Laten we vooral de Nederlandse veestapel halveren, waardoor Nederland de hongerdood sterft, of massaal aan de broccoli moet. Wat in feite even ellendig is. Zitten ze in Den Haag allemaal aan het lachgas? Lekkere democratie: minder dan 1% van de inwoners affikken. 
Hoe zit het eigenlijk met dat stikstof? 
Stikstof is tof
Stikstof is ongevaarlijk voor mens en dier. Lucht bestaat van nature voor 78% uit stikstof. Zuurstof is veel gevaarlijker. Eten wordt verpakt met stikstof in plaats van lucht zodat het langer houdbaar is. Is er brand? Stikstof verdringt de zuurstof en de fik is uit. Stikstof is ook een belangrijk onderdeel van kunstmest, want die 17 miljoen mondjes moeten wel gevoed met verse groenten en fruit en granen. Alles dat groen is groeit als kool van stikstof, hoezee.
Vooruit, stikstof is niet altijd tof
Dan de nadelen: mensen en dieren produceren stikstof. Poep. Stront. Mest. Gier. In fossiele brandstoffen zit ook stikstof. Hoi Randstadforenzen. De industrie stoot stikstof uit. Hoi Pernis. Vliegtuigen ook. Hoi Schiphol. Samen met fosfaten (ook uit mest en kunstmest) zorgt teveel stikstof voor wildgroei van planten. Maar niet per se de planten die je wil. Zo kan onkruid de natuur verpesten, ook in het water. Het is dus best een goed idee om stikstofuitstoot te verminderen. En dat gaat ook al jaren de goede kant op. 
Vooropgesteld: Nederland heeft geen natuur
Hoe definieer je natuur eigenlijk? Alles dat de mens schept of beĆÆnvloedt definieer je als cultuur. Cultuurlandschap is bijvoorbeeld akkerbouw en weilanden. Steden, dorpen, industrie: allemaal cultuurgebied. Alles dat mensen niet maken of beĆÆnvloeden heeft de definitie van natuur. In Nederland hebben we op wat ongerepte en pseudo onbeheerde gebieden na (Wadden, Veluwe, hoi Oostvaardersplassen) feitelijk geen natuur. 
We wijzen tientallen postzegeltjes aan, zeggen dat dit natuur is, we gaan het vervolgens beheren en beschermen. Wat wij natuur noemen, is niets meer dan beheerde wilde tuintjes, met plantjes en diertjes die we er wel willen hebben en de rest rossen we eruit. Schieten, maaien, plat spuiten, voederen, kappen en aanharken. Hekje eromheen en genieten maar. Beheerde natuur is een tegenstelling. Het bestaat niet. Het is hooguit recreatiegebied, van en voor mensen. 

VoilĆ . Nieuw probleem uit niks gekweekt
Nederland is een klein landje, met Madurodam-postzegeltjes stukjes land met industrie, wonen, agri en natuur volledig door elkaar heen. Dit alles zit elkaar flink in de weg. Honderdzestig ‘natuur’gebieden zijn als een lappendeken verspreid in een klein landje, dat is natuurlijk vragen om gedoe. Zeker als het in het belang van invloedrijke partijen is om hun nep-natuurgebiedjes te blijven beheren. Lalala ‘natuur’subsidie. 
Wegkijken
In plaats van natuurgebieden te schalen en af te schermen van cultuurgebieden, en de industrie aan te pakken om milieuvriendelijker te produceren, namen de Nederlandse politiek en de industrie het niet zo nauw met de stikstofproblemen. Ze verzonnen een heel complex systeem met compensatie. En ze verzonnen een list: als je later ooit een keer compenseert, mag je nu al uitstoten. Typisch Den Haag: een papieren oplossing vinden en ondertussen lekker doorpompen. 
Lekker liegen en verdraaien
Bovendien: Den Haag wil de werkelijke stikstofneerslag niet echt meten. Want dan kun je goochelen met de cijfers zoals je wil. Hier op het platteland hebben we daar verschillende woorden voor: sjaggeren, marchanderen, draaien, spinnen, manipuleren, liegen. D666. Zak lekker weg in je eigen stront, D66. 
Tik op de vingers
Dat de Raad van State de overheid het gierdeksel op de neus gaf, was meer dan terecht: stop met sjoemelen. Dus dat iedereen nu in paniek is en naar elkaar begint te wijzen: als men in Den Haag niet zelf mee had gedaan aan de sjoemelpraktijken, maar werkelijk goed beleid had gemaakt, was er niets aan de hand geweest. Ze hebben het zelf laten ontsporen, daar in Den Haag. D66, CDA Gristenen, VVD, GroenLinks, allemaal. En de industrie ook. Allemaal boter op het hoofd. Waarom betalen we nog belasting?
Shots fired!
De chemische industrie was de allereerste die de verantwoordelijkheid afschoof en naar de agri-industrie wees: “hullie stoten veel meer stikstof uit dan wij, laat ons met rust!” Nou nee, de chemische industrie produceert bijvoorbeeld bakken kunstmest, en verdient hier miljarden aan. En wat te denken van de raffinaderijen? Gaat D66 Pernis sluiten?
Dat zou trouwens meteen de leefbaarheid in Nederland ten goede komen
Dom66
D66 wil de Nederlandse veestapel halveren. Wat een ontzettend dom idee. Om heel veel redenen:
1. De Nederlandse agri-sector is de schoonste, diervriendelijkste en meest efficiƫnte van de wereld. De veestapel hier halveren betekent elders meer uitstoot, meer dierenleed, meer transportkosten (en uitstoot) en duurder eten voor Nederlanders. Dankjewel D66.
2. De Nederlandse agri-sector voedt 17 miljoen Nederlanders en nog heel veel meer daarbuiten. Die halveren betekent voedseltekort en torenhoge voedselprijzen. Dankjewel D66.
3. De Nederlandse agri-industrie halveren is de nekslag voor een sector terwijl je deze juist wil stimuleren nog milieuvriendelijker en nog diervriendelijker te werken, en deze expertise internationaal uit te venten, zodat de uitstoot mondiaal lager wordt. Je wil de Nederlandse sector dus juist vergroten en internationaal laten concurreren, en niet de nekslag geven. Dankjewel D66. Niet zoveel naar mannen met rode brillen luisteren, ok? 
Kunstmest
Ja zeggen de vegetariƫrs: gewoon minder vlees eten! Nou uhm nee joh. Want weten jullie hoe jullie groente groeit? Juist: CO2 en kunstmest. In Nederland worden miljarden kuubs aardgas (echt bizar veel!) gebruikt om CO2 en kunstmest van te maken. Voor jullie groente.
En wat zit er in kunstmest? Juist: heel veel stikstof. Kunstmest maken is een extreem energie-intensief proces. 20% van het aardgas is nodig als energie om van de andere 80% kunstmest te maken. Dus wees voorzichtig met wat je wenst: je eigen eten is het volgende slachtoffer van je overdreven vleeshaat en je blinde stikstofpaniek.
Echte mest is biologisch
We kraken dus miljarden kuubs aardgas om tot kunstmest en dat terwijl we kipjes, varkentjes en koetjes hebben die fijne biologische mest produceren, wat net zo goed als kunstmest kan worden gebruikt om groenten te verbouwen. Echte biologische groente verbouw je sowieso niet met kunstmest maar met echte mest. Best wel hilarisch dat biologische groente voor vegetariĆ«rs met biologische dierenresten kan worden geteeld. Broccoli met varkensbloedmeel, iemand? Hehehe. 
Aan de ene kant hebben we dus een bio-mest overschot door kippen en varkens en koeien en overheidsbeleid en aan de andere kant maken we kunstmatige kunstmest met bizar veel uitstoot en milieubelasting. Dit slaat echt nergens op. Maar waar hebben we dit aan te danken?
Het meurt in Den Haag
Je zou denken dat je in een circulaire economie juist bio-mest gaat toepassen, en geen kunstmest meer gaat maken. Waarom doen we dat niet? Nou, het was altijd in het belang van Den Haag om zoveel mogelijk aardgas te verkopen aan kunstmestfabrikanten. Gewone mest uitrijden werd zwaar gelimiteerd, en de boeren mochten fors gaan betalen voor kunstmest. 
Lalala meer geld voor de roverheid. De reden dat onze biologische mest nog steeds niet circulair wordt toegepast is dat Den Haag dit samen met de chemische industrie tegenhoudt. Dus stop eens met wijzen naar een ander, D66! Stelletje milieuvervuilers. 
Circulaire mest Het goede nieuws is dat men in Wageningen allang bezig is met onderzoek naar het circulair maken van echte mest ter vervanging van kunstmest. Mensenmest bijvoorbeeld, uit het riool. Zuiveren, droge mest van maken. Idem voor kippenmest, varkensmest en koeienmest. Als je dat efficiĆ«nt wil doen, dan moet je alles opvangen. 
En dat doe je dus niet in een weiland, maar in een nette stal. Op schaal. Zodat de uitstoot niet in de grond terecht komt. Ja je leest het goed: meer megastallen, het is beter voor het milieu. En je houdt nog meer hectares voor echte natuur over ook. Hoor je de kortsluiting al in die vega-koppies? Leve de Nederlandse boeren, leve de Nederlandse agri-wetenschappers. We lopen voorop ten opzichte van de rest van de wereld. Koester dat. We kunnen de wereld ermee veroveren ĆØn verbeteren. 
Ruilverkaveling
Toen boertjes aan schaalvergroting gingen doen, ontstond ruilverkaveling, dit was landelijk beleid. Prachtige uitvinding. Grotere stukken land, efficiĆ«nter boeren, het bracht Nederland voorbij de hongerdood en bracht ons welvaart. 
Laten we dat principe eens toe gaan passen op de huidige indeling van Nederland: als we toch al die mini nep-natuurgebieden beheren, laten we die 160 aangeharkte tuintjes dan terugbrengen tot 12 hele grote, met echt mooie ongerepte natuur. Zodat wonen, werken, industrie en natuur veel minder last van elkaar hebben. En de natuur zich echt kan ontwikkelen in Nederland. 
Dus D66, als je slim bent, sluit je juist een pact met de Nederlandse agri-sector. Stimuleer circulaire bio-mest, kill de kunstmest, laat boeren netjes en op schaal mest opvangen en verwerken, en gebruiken als groeispul voor al die mooie groenten, en laat de agri-sector de wereld in trekken en veroveren met deze mooie innovaties. Voor een betere wereld moet je bij de boer zijn. Niet bij D66 vooralsnog. De stinkerds. In je vieze stinkstad. Kom maar een frisse neus halen in de mooie regio!
Stinkerds.
Drie Kusjes, 
Driekus Vierkant